Schrijf, als praten niet goed lukt

Je heb vast mee te maken gehad, met relaties die veranderen of veranderd zijn. Binnen de familie, op het werk of in vriendschappen. Misschien door een heftige periode. Maar ook verlies, emoties of lastige onderwerpen kunnen verhoudingen stevig onder druk zetten. Lees in deze blog wat mij helpt in dit soort situaties.

 

Je hebt er vast mee te maken gehad, met relaties die veranderen of veranderd zijn. Het overkomt iedereen. Binnen de familie, op het werk of in vriendschappen. Soms is een heftige periode de oorzaak. Maar ook verlies, emoties of lastige onderwerpen kunnen verhoudingen stevig onder druk zetten. En in al die situaties is het vaak niet zo gemakkelijk om datgene wat je op je hart hebt ook uit te spreken. Of om de vragen te stellen die je al zo lang bezighouden. In mijn tienertijd was de afwas mijn favoriete moment om lastige onderwerpen ter sprake te brengen; al afdrogend vond ik dat gemakkelijker. Anderen bespreken dingen liever tijdens een ritje in de auto of als ze de hond uitlaten. Zelf heb ik nog een manier die me helpt als praten niet zo eenvoudig is: ik schrijf.

Dat schrijven heb ik zes jaar geleden herontdekt. In de periode dat het helemaal niet goed ging met onze oudste dochter, toen ze worstelde met een eetstoornis. Emoties, onbegrip, angst om het verkeerde te zeggen, vermoeidheid, er speelde toen van alles waardoor een gesprek gemakkelijk uitliep op ruzie. Of op beladen stiltes. Ik piekerde me suf over hoe ik ons contact kon verbeteren. Hoe ik voorzichtig een gesprek op gang kon brengen. En zo begon ik met schrijven. Eerst wat eenvoudige sms’jes en appjes. Later werden dat kaartjes en briefjes. En dat werkte, voor ons. Door te schrijven wat we wilden zeggen werd ons contact beter. Op die manier kon ik nu eindelijk ook positieve dingen benoemen, lieve dingen zeggen. Want ook dat valt niet mee als praten niet goed lukt.

Ondertussen ging het geleidelijk aan gelukkig steeds beter met mijn oudste. Toen zij was hersteld wilde ik mijn ervaringen en kennis graag met anderen delen. Omdat onze situatie niet uniek was. Er zijn veel mensen die graag een beter contact willen met iemand om wie ze veel geven. Of die iets op hun hart hebben, maar niet goed weten hoe dat te verwoorden. Daarom startte ik met het geven van schrijfworkshops. Niet om te leren schrijven, maar om woorden te vinden voor wat je een ander wilt zeggen. Of om duidelijker te krijgen wat je zelf wilt. Over de naam voor mijn bedrijf hoefde ik niet lang na te denken. Het werd: Praten lukt niet-DusSchrijf.  Of kortweg DusSchrijf. Mooi ook dat mijn achternaam er deels in terugkomt.

Alles wat je schrijft is goed
Als ik anderen vertel over mijn schrijfworkshops hoor ik vaak als reactie “Ik wil wel meedoen, maar ik kan niet schrijven”. Je hoeft ook geen schrijver te zijn om mee te doen, vertel ik dan. En ik leg dan uit dat ik kleine opdrachten geef die je helpen om onder woorden te brengen wat jou bezighoudt. Zodat je kunt aangeven wat jij graag zou willen, wat je wensen zijn. Op die manier kun je zeggen waarvoor je dankbaar bent, waarover jij je schuldig voelt of wat je verdrietig maakt. Omdat je er echt even de tijd voor neemt wordt duidelijk wat je op je hart hebt. En vaak geeft dat alleen al een beter gevoel.

Doordat mijn dochter en ik naar elkaar zijn gaan schrijven hebben we ongemerkt de cirkel doorbroken, voor ons was het een stap vooruit. Misschien ben je vergeten om voor jou belangrijke mensen te bedanken, loopt je hoofd over of wil je iemand jouw kant van het verhaal vertellen. Er zijn zoveel momenten en redenen om te schrijven. Dat kan in een brief of in een van de mooie kaarten die je in mijn workshop mag uitzoeken en meenemen. In een e-mail of lieve post-it. Met een klein kaartje bij een aardigheidje of in een appje. Alles wat je schrijft is goed, als het jou of die ander helpt. Schrijf ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *